f t g m
Copyright 2021 - Küldj nekünk e-mailt!

Vásárlás

Hol is kezdjük? Az elején!

Ajánlom, hogy a vásárlás előtt azért egyeztessenek a burkolóval!

Amennyiben szeretnének anyagokat vásárolni, vagy esetleg saját maguk burkolni, szívesen segítek! Hívjanak fel nyugodtan!

Mielőtt bármit is csinálnánk még sok mindent át kell gondolni. Először is tudni kell, hogy új építésű felületről van szó, vagy egy meglévő burkolatról. Új felület esetén nincs sok dolgunk, viszont a meglévő már keményebb dió.

Először azt kell eldönteni, hogy alkalmas-e a meglévő burkolat egy újabb rétegnek. Amennyiben misungba rakták a burkolatot, előfordulhat, hogy az anyag egyszeűen elporladt így kotyogtatásra kongó hangot ad, törött, repedt, mozgó lapok vannak így az nem alkalmas a ráburkolásra. Mivel a misung több cm vastag, ezért kiegyenlítő estrich rétegre is szükség lehet.

Amennyiben a régi burkolatot alkalmasnak minősítettük, még mindig van ami az utunkba ütközhet: az ajtók. Ezeket az előző rétegrendhez építették be így általában nem fér el alattuk az új burkolat. Fa ajtók esetén lehetőségünk van vágatni belőle, ami még mindig olcsóbb lehet, mint a régi burkolat felvésése, eltávolítása majd újra kiegyenlítése. Ilyen esetben egyeztessünk asztalossal.

Na akkor vegyük meg a csempét vagy járólapot, de előtte még ne felejtsük el, hogy kül vagy beltérről van szó mert nem csak a burkolólapok, de a segédanyagoknál is figyelembe kell venni.

A helyiség funkciója is döntő lehet, mert műhelybe, kazánházba nem vennék mázas lapot.

Új padlófűtés esetén a fűtést be kell indítani! Nyáron is! A fűtés hatására a felületen repedések jelenhetnek meg melyek elrepeszthetik akár a burkolatot is. A maradék nedvességnek is távoznia kell.

Ezek után felmérjük, hogy mekkora a felületünk. Járólap esetén nem szabad kifelejteni a lábazatot! Oldalfalaknál a kisebb ablakokat nem kell kivonni a kávák miatt. de egy nagy ablak, vagy ajtó már más tészta. Sose hagyjuk ki a kávákat a felmérésből.

Amennyiben burkoló szaküzletben vásárolunk, ott a méretek alapján ki is számolják mennyi anyag kell, de ehhez be kell jelölni az ablakok, ajtók méretét is. Söt, akár látványtervet is kérhetünk. Ha mi számolunk akkor 10% vágási hulladékkal kell többet venni. Diagonál burkolatnál 15%.

Manapság divatosak a hosszú lapok, amik egyes esetekben negyedes, harmados eltolással mutatnak jól. Ilyen esetben nem engedhetjük meg hogy görbe lapot vásároljunk, ugyanis akkor egy púp egy gödörrel találkozik és több mm-es fogasság alakulhat ki. Sajnos az első osztályú, méregdrága lapoknál is találkozhatunk ilyen hibával. Némely esetben már a dobozra is ráírják, hogy hány cm-t lehet eltolni. A görbeséget egyszerűen ellenőrizhetjük ha két lapot a mázas felével egymásra fektetünk és megnézzük, hogy a sarkainál összeér-e vagy billeg, vagy a közepénél át lehet-e látni. Fél mm még tűrhető ha nem rektifikált (élcsiszolt, sarkos) lapokról beszélünk. Ott a hibalehetőség kizárt.

Segédanyagokat nem szabad hónapokkal a munka megkezdése előtt megvásárolni, ugyanis még helyes tárolás mellett is egy idő után megkötnek, megromlanak.

Meglévő burkolat esetén szükségünk lesz szemcsés tapadóhídra mely lehetövé teszi a ráburkolást. 1kg kb 8-12m2-re elegendő.

Vakolatra, betonra hígítható diszperziós alapozó. 5 l egy normál méretű komplett lakáshoz elegendő.

Zsákos vakolóhabarcs 14kg/1cm/1m2

Kiegyenlítés estrichel 20kg/1cm/1m2

Kiegyenlítés padloponnal 1,8kg/1mm/1m2

Csemperagasztónál figyelembe kell venni a helyiség funkcióját, időjárási körülményeit, a lapok méretét, anyagát, padlófűtés meglétét, a felület anyagát. 5-6kg/1m2

Soha ne vegyük meg a legolcsóbb csemperagasztót, hiszen az tart össze mindent.

Fugázóanyag 2-3mm szélességig 0,2kg/1m lapmérettől függően.

Negatív sarkok szilikonozása azonos színnel 15m/tubus